Românilor le e din ce în ce mai greu să-și plătească creditele la bănci: valuta pune mari probleme

de: Mădălina Bahrim
01 11. 2021

Analiștii din cadrul Băncii Naționale a României (BNR) au realizat un nou raport cu privire la evoluția creditelor restante în rândul populației și firmelor.

Conform datelor BNR, valoarea totală a creditelor restante în lei ale populaţiei şi firmelor a atins suma de 4,554 miliarde de lei, în luna septembrie. Astfel, se consemnează o scădere cu 0,51% faţă de cifra raportată anterior.

Îngrijorătoare este, însă, evoluția creditelor restante în valută. Se pare că acestea pun din ce în ce mai multe probleme celor care trebuie să le returneze. Datele furnizate de BNR arată că restanţele la creditele în valută au atins nivelul de 1,507 miliarde de lei, printr-o creștere cu 6,12%.

Cum stă Capitala

Datele BNR ilustrează, separat, situația înregistrată de populația și firmele din Capitala țării. Astfel, bucureștenii aveau, la finele lunii septembrie 2021, credite în lei restante în sumă de 1,771 miliarde de lei (1,803 miliarde de lei în august) şi în valută de 522,1 milioane de lei, echivalent (523,8 milioane de lei în luna precedentă).

Din păcate, nu vin vești bune pentru românii care au contractat credite în valută. Pe fondul deprecierii monedei naționale în fața euro, ratele lunare se pot scumpi semnificativ, mai ales că analiștii economici previzionează că euro va depăși, în 2022, pragul de 5 lei.

De asemenea, în ultima perioadă au evoluat și indicatorii ROBOR, în funcție de care se calculează dobânzile variabile pentru creditele de consum și ipotecare acordate în lei înainte de luna mai a anului 2019.

Românii trebuie să știe că, pentru creditele retail noi în lei din primăvară anului 2019 a fost introdusă o nouă referință. Este vorba despre indicele de referință trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor – IRCC.

Ultima afișare a IRCC arată că acesta rămâne stabil, cel puțin pentru moment, însă sunt așteptate aprecieri și din partea sa. Din acest motiv, soluția pe care unii economiști o oferă clienților săi, aceea de a-și refinanța creditele pentru a înlocui ROBOR cu IRCC, ar putea să devină inutilă în scurt timp.